Veći prihodi od turizma

Bez autora
Jan 08 2012

Prihodi od turizma ove godine će, prema realnim očekivanjima, biti veći tri odsto u odnosu na prošlogodišnje, a broj noćenja dva odsto. Još je rano davati detaljne prognoze za ovu godinu, ali vjeruje se da su realna očekivanja da će se povećati broj noćenja i prihodi od turizma. Očekivanja su u skladu i sa izvještajem Svjetskog savjeta za putovanja i turizam (WTTC), prema kojem se očekuje da će se ukupni doprinos sektora turizma i putovanja bruto domaćem proizvodu, povećati sa prošlogodišnjih 20,8 odsto, na 36,3 odsto do 2021. godine, uz prosječnu godišnju stopu rasta od 12,4 odsto. Procjene ne idu u pravcu smanjenja broja gostiju, ali isto tako, uvažavajći realne okolnosti i ekonomsku krizu, postavljeni su realni ciljevi. Cilj jee da, uz dobru politiku planiranja u turizmu, rast bude još veći. U cilju minimizovanja negativnih efekata krize, Vlada će preduzeti niz mjera i aktivnosti i raditi na preporukama opštinama za prilagođavanje opterećenja turističkoj privredi, uz dalje intenziviranje promotivnih aktivnosti.

Veći prihodi od turizmaPrihodi od turizma ove godine će, prema realnim očekivanjima, biti veći tri odsto u odnosu na prošlogodišnje, a broj noćenja dva odsto, saopštio je resorni ministar Predrag Sekulić.

On je agenciji Mina-business kazao da je još rano davati detaljne prognoze za ovu godinu, ali vjeruje da su realna očekivanja da će se povećati broj noćenja i prihodi od turizma.

„Očekivanja su u skladu i sa izvještajem Svjetskog savjeta za putovanja i turizam (WTTC), prema kojem se očekuje da će se ukupni doprinos sektora turizma i putovanja bruto domaćem proizvodu, povećati sa prošlogodišnjih 20,8 odsto, na 36,3 odsto do 2021. godine, uz prosječnu godišnju stopu rasta od 12,4 odsto", rekao je Sekulić.

Procjene, kako je dodao, ne idu u pravcu smanjenja broja gostiju, ali isto tako, uvažavajći realne okolnosti i ekonomsku krizu, postavljeni su realni ciljevi.

„Nadamo se da će, uz dobru politiku planiranja u turizmu, rast biti još veći", saopštio je Sekulić.

U cilju minimizovanja negativnih efekata krize, Vlada će, kako je najavio, preduzeti niz mjera i aktivnosti i raditi na preporukama opštinama za prilagođavanje opterećenja turističkoj privredi, uz dalje intenziviranje promotivnih aktivnosti. „Stvaranjem takvog ambijenta želimo da turizam prilagodimo tražnji i ostvarimo zadovoljavajuće rezultate", poručio je Sekulić.

Sekulić očekuje da će ove godine skijalište Savin kuk na Durmitoru biti van sudskih postupaka i valorizovano na najbolji način.

On je podsjetio da je donijeta prvostepena presuda da je ugovor o zakupu žičare Savin kuk sa pripadnostima, kao i ugovor o podzakupu između društva New ski centar i Radovana Grbovića, kao podzakupca apsolutno ništavan i da ne proizvode pravno dejstvo.

„U postupku koji se vodio u pravcu povraćaja cjelokupne imovine kojom je raspolagala, sad već likvidirana, kompanija New ski centar donijeta je takođe prvostepena presuda kojom se Grboviću nalaže da Ski centru Durmitor preda u posjed imovinu. Na ta rješenja uložena je žalba pred Apelacionim sudom, koji je nedavno potvrdio prvostepenu presudu", naveo je Sekulić.

Na pitanje kako će se riješiti problemi sa investitorima koji ne ispunjavaju obaveze, prije svega sa kompanijom HM Durmitor koja još nije završila rekonstrukciju hotela Jezera, niti je stavila u funkciju skijalište Štuoc, Sekuluć je odgovorio da se mora imati u vidu da se ovdje radi o privatizaciji kroz stečaj, a ne o ugovoru između Vlade i investitora.

„Svakako da Vlada ima obavezu i na strateškom nivou da spriječi neispunjavanje preuzetih obaveza. Tako je donijeta Odluka o utvrđivanju prioritetnih turističkih lokaliteta, kojom će u periodu koji dolazi biti omogućeno da se za nepokretnosti u kojima se obavlja ugostiteljska djelatnost, a koje se nalaze u zoni prioritetnog turističkog lokaliteta, shodno Zakonu o porezu na nepokretnosti utvrdi viša poreska stopa", saopštio je Sekulić.

Utvrđena je viša poreska stopa za ugostiteljski objekat kategorije tri zvjezdice od dva do 2,5 odsto tržišne vrijednosti nepokretnosti, dvije zvjezdice od tri do 3,5 odsto tržišne vrijednosti, a sa jednom zvjezdicom od četiri do 4,5 odsto tržišne vrijednosti nepokretnosti i ugostiteljski objekti koji se ne kategorišu od pet do 5,5 odsto tržišne vrijednosti nepokretnosti.

„Vlada se odlučila na ovaj potez da bi sadašnje vlasnike turističkih objekata, koji ne ulažu dovoljno u podizanje kvaliteta objekata koji imaju jednu, dvije ili tri zvjezdice, a nalaze se na atraktivnim pozicijama, primorala da kvalitet i nivo usluge u objektima podignu na rang od četiri i pet zvjezdica ili da objekte prodaju nekome ko će moći to da uradi", objasnio je Sekulić.

Na ovaj način, kako je kazao, primjenom utvrđenih poreskih stopa na nepokretnosti u kojim se obavlja ugostiteljska djelatnost stimuliše se poslovanje ugostiteljskih objekata više kategorije, nivoa četiri i pet zvjezdica koji čine okosnicu razvoja turističke privrede, imajući u vidu da je porez na nepokretnosti za ove kategorije od 0,1 do jedan odsto tržišne vrijednosti nepokretnosti.

Prema riječima Sekulića, proteklih nekoliko godina primjetan je trend izgradnje i stavljanja u funkciju od deset do 20 manjih hotela godišnje koji imaju značajan uticaj na kvalitet turističke ponude. „Tako je i prošle godine registrovano i kategorisano 19 novih ugostiteljskih objekata za smještaj sa ukupno 867 ležaja", rekao je Sekulić.

Što se tiče hotela poput Kraljičine plaže, Žabljaka, Jadrana, Plavih horizonta, Planinke, Palme, Galeba i slično, oni će, kako je najavio, biti predmet izgradnje i rekonstrukcije u ovoj godini.

Sekulić je podsjetio da su u toku su međunarodni tenderi za dugoročni zakup lokaliteta Kumbor i zemljišta u vlasništvu kompanije Montepranzo u Tivtu, očekuje se i raspisivanje prvih tendera za lokalitete na Bjelasici i Komovima, a projekat Luštice takođe će dati značajne hotele visoke kategorije.

Vrijeme stavljanja u funkciju ovih velikih kapaciteta zavisiće, kako je dodao, od obima radova. »Radimo na tome da u okvirima zakona stvorimo takav ambjent koji će podstaći investicije visoke kategorije, i, uz navedene planirane investicije, nemam sumnje da će renomirani hotelski lanci graditi hotele visokih kategorija koji su nam zaista neophodni«, zaključio je Sekulić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik